To Dirtify от Елена Петева

Винаги в работата ми има обществен или персонален елемент. В този случай е по-персонален – исках да работя с тези рокли, повлияни от картината на Веласкес „Las Meninas” и въобще от този период, в който жените са носели тези огромни рокли, почти като гардероби, които фактически са ги превръщали в един предмет, функциониращ като изображение на тяхното лично и социално състояние. По същия начин, по който тези жени носят навсякъде своите рокли, така и човек навсякъде носи преживяванията си вътре в себе си и това какво ти се случва в живота има роля в това в какво се превръщаш накрая.

В този смисъл в тази серия от картини роклята е символ на едно красиво чувство, някакво прекрасно преживяване – бяло, чисто, непокътнато – което човек носи със себе си. Обаче в живота винаги се случват някои неща, които са извън нашия контрол, лоши неща, които е невъзможно да предотвратим, колкото и да го искаме. И тогава човек се опитва да запази това преживяване толкова чисто и великолепно, опитва се да попречи на външния свят да го изцапа, да го омърси („to dirtify” означава именно измърсявам – като омоним на „to purify” – очиствам в религиозния смисъл на думата), но това е обречено на неуспех. Каквото и да правим, животът продължава, нещата продължават да се случват, впечатленията и преживяванията да се натрупват и човек си изцапва ръцете, и си изцапва и роклята.

Тук е редно да обясня и защо ръце – мисля, че ръцете са второто най-изразително нещо в човекото тяло след лицето, и понякога лицето трябва да липсва от картината, за да не вземе фокуса от ръцете. Затова картините свършват до рамената – защото портретът на тази жена са нейните ръце. Това са четири картини – рокли с ръце – първите са осъзнаването на измърсяването, а след това – и актът на промяната – когато човек разбира, че измърсяването е неизбежно и трябва, макар и с трудност, да продължи напред, да отпусне ръцете в безпомощност, но и в приемане, че нищо не може да се направи, просто трябва да се живее. Защото това е животът.

Още от и за Елена Петева в интервюто ми с нея за Public Republic и на личната й страница в Artists` House Gallery

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s